Na al het geweld van de 2de Wereldoorlog was er in de wijk behoefte aan een beschutte en veilige speelplaats voor kinderen. Een aantal mensen hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn bij de gemeente gaan vragen, of zij een speelplaats voor kinderen op mochten richten. De gemeente gaf toestemming en stelde een terrein beschikbaar. Maar de speeltoestellen moesten door de speeltuin zelf worden aangeschaft. In 1945 is speeltuin Kindervreugd opgericht. Door te sparen, het ophalen van oude kranten en in de wijk rondgaan voor geld, werden de eerste speeltoestellen gekocht.

De wijkbewoners waren allemaal trots dat hun wijk een speeltuin kreeg en werkelijk iedereen wilde er bij betrokken zijn,en zette zijn of haar schouders er onder. De plaatselijke middenstand en industrie in de directe omgeving stonden welwillend tegenover de oprichting en konden ook niet achter blijven. Ook werden in de vrije tijd door de fabrieksarbeiders speeltoestellen in elkaar gezet. Hout en ijzer(afval) was aanwezig in de fabriek en werd voor weinig of niets beschikbaar gesteld. De fabrieksarbeiders lasten, schroefden en timmerden de toestellen in elkaar, welke mooi werden gemaakt en geverfd. Eigen toestellen maken kon en mocht toen nog, dus het koste, behalve veel enthousiasme en tijd, bijna niets. Er werden voor kinderen en ouders allerlei evenementen op touw gezet. Er kwam een knutselclub en er werd geklaverjast. Door Tante Nel Sampimon werd er een kinderkoortje en een toneelclubje opgericht en vele jaren zijn er met veel enthousiasme diverse uitvoeringen gegeven. Ook werd er regelmatig een Bingo gehouden, welke druk werd bezocht.

Klik op onderstaande afbeelding om het boekje "25 jaar Speeltuinvereniging Kindervreugd" uit 1970 als pdf te openen

Afbeelding clubgebouw toen & nu

De speeltuin ging in al die jaren met haar tijd mee. Zo werd er, in navolging van de gemeentelijke huttenbouw, voor de wijk een kleine huttenbouw op het speeltuin terrein gegeven. Er kwam een peuterspeelzaal die door de vrijwillegers werd geleid. Daarnaast werden er diverse daagjes uit georganiseerd, bijvoorbeeld naar Duinrell in Wassenaar. Er zijn rommelmarkten en braderieën gehouden en ook de jaarlijkse avondvierdaagse werd niet overgeslagen.

Kortom, de speeltuinvereniging was, en is nog steeds, een gezellige vereniging van iedereen en voor iedereen.

Het weer

Weersverwachting
Alphen aan den Rijn
Weeronline.nl - Meer weer in Alphen aan den Rijnweeronline.nl Altijd jouw weer

Activiteitenkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31